Jedni uwielbiają jeść, inni jedzą, bo muszą. Kto ma więcej szczęścia: czy ci, którzy czerpią z jedzenia radość, czy osoby nieznające rozkoszy smaku, za to nienarażone na tycie? Jakkolwiek by było, jeść muszą wszyscy, więc warto robić to świadomie.

Dieta alkaliczna to plan żywieniowy, który kładzie nacisk na świeże warzywa i owoce w celu utrzymania optymalnego poziomu pH w organizmie. Opiera się na założeniu, że żywność, którą spożywamy, zmienia pH organizmu na kwaśne lub zasadowe.

Dieta alkaliczna jest stosowana w medycynie w celu zapobiegania kamieniom nerkowym i infekcjom dróg moczowych.

Dieta zasadowa, inaczej dieta alkaliczna, nie jest typową dietą odchudzającą. Celem diety zasadowej jest przywrócenie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu, co skutkuje m.in. poprawą przemiany materii. W związku z tym pozbycie się zbędnych kilogramów jest „skutkiem ubocznym” kuracji. Ponadto dieta zasadowa pomaga zachować prawidłowy poziom wapnia w kościach, a tym samym przeciwdziała osteoporozie.

Zalecana jest również osobom z artretyzmem i z wahaniami nastroju typu depresyjnego. Wiele można naprawić odpowiednią dietą.

Dieta zasadowa może być także stosowana przez osoby, które chcą poprawić swoje ogólne samopoczucie.

Dietę alkaliczną należy wprowadzać stopniowo. Głównym jej celem powinna być stała zmiana nawyków żywieniowych. Wyjątek stanowią osoby chore, u których zalecana jest drastyczna zmiana diety.


Do kuracji należy się przygotować poprzez okres siedmiu dni, wypijając do 4 litrów „wody żywej”. Kurację profilaktyczną stosujemy zaraz po siedmiu dniach przygotowawczych. Do szklanki z „ woda żywą” (jonizowaną lub rewiltalizowaną) wycisnąć sok z określonej liczby cytryn, przewidzianych do kuracji w określonym dniu, i dodać 1 łyżeczkę miodu lipowego. Po przygotowaniu należy ten roztwór wypić. Kurację stosuje się przez 10 dni. 

Henryk Śnieżek w poradniku Jak dbać o swoje zdrowie  wiele miejsca poświęca zdrowemu odżywianiu.  Z  pieczołowitością wyjaśnia, jakie procesy i z jakim skutkiem zachodzą w naszym organizmie. Podaje szczegółowe dane dotyczące składników spożywanych przez człowieka pokarmów i ich związku z tym, jak się czujemy, wyglądamy i funkcjonujemy. Poradnik powstał w oparciu o bogate doświadczenie  i wiedzę autora – niektóre z przekazanych przez niego informacji  są mało znane( albo wcale nieznane), więc warte poznania, tym bardziej że autor podpowiada, jak uniknąć różnych chorób, odpowiednio dobierając dietę.

Autor wyjaśnia, czym jest zakwaszenie organizmu, jakie są jego przyczyny i objawy, które produkty zakwaszają organizm oraz co jeść i pić, by nie dopuścić do zakwaszenia organizmu.

Sama wiedza o szkodach związanych z zakwaszeniem organizmu nie poprawi stanu naszego zdrowia. Trzeba przejść do następnego etapu:

WIEDZA MUSI BYĆ PRZEŁOŻONA NA DZIAŁANIE – kup ebook